Γνωριμία με τον κόσμο της Isol (της Ζωής Κοσκινίδου/Κόκκινη Αλεπού)

Έμπνευση | 28.12.2017

Το Νουμεράλια, το Νοτούρνο: συνταγές για όνειρα, ο Πετίτ το τέρας είναι μόνο μερικά από τα βιβλία μέσα από τα οποία έχουμε γνωρίσει την Αργεντινή εικονογράφο και δημιουργό παιδικών βιβλίων, την Isol. Η Marisol Misenta, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στο Μπουένος Αιρες, το 1972, σπούδασε στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών «Rogelio Yrurtia» από την οποία αποφοίτησε με το δίπλωμα Διδασκαλίας Τεχνών. Αν και δίδαξε πολλά χρόνια, στην πορεία αποφάσισε να τα παρατήσει και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την εικονογράφηση.

Έτσι, το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Vida de perros (A dog’s life), το οποίο διακρίθηκε στον διαγωνισμό A la orilla del Viento, που διεξήχθη στο Μεξικό. Από εκεί ξεκινάει η πορεία της στον κόσμο του παιδικού βιβλίου, με πολλές συνεργασίες με διακεκριμένους συγγραφείς και ποιητές και την κυκλοφορία δέκα δικών της βιβλίων, πολλά εκ των οποίων βραβεύτηκαν όχι μόνο στην χώρα της, αλλά και εκτός. Αποκορύφωμα στην καριέρα της θεωρείται η διάκρισή της το 2013 με το Astrid Lindgren Memorial Award, βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συγγραφέα ή εικονογράφο ή φορέα φιλαναγνωσίας κλπ, για το σύνολο του έργου του και θεωρείται το Νόμπελ ή αν θέλετε το Όσκαρ των παιδικών βιβλίων.

Ο λόγος που η Isol θεωρείται τόσο σημαντική είναι γιατί κατορθώνει μέσα από τα έργα της να παρουσιάζει στα παιδιά την «ασχήμια» του κόσμου των ενηλίκων με έναν τρόπο μοναδικό. Είναι σαν να κατεβαίνει στο ύψος τους και να βλέπει τα πράγματα μέσα από τα δικά τους μάτια.

Στην Ελλάδα την γνωρίσαμε μέσα από τα βιβλία της που μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μάρτης. Στα ελληνικά βιβλιοπωλεία υπάρχουν διαθέσιμα τα Νοτούρνο, συνταγές για όνειρα, ένα βιβλίο με συνταγές για όνειρα διαφορετικά που φωτίζει στο σκοτάδι, το Ο Πετίτ το τέρας, με πρωταγωνιστή ένα αγόρι που άλλες μέρες είναι καλός κι άλλες κακός, που όμως δεν ξέρει να εξηγήσει γιατί γίνεται αυτό, το Νουμεράλια του Jorge Lujan, ένα ποίημα με εικόνες της Ιsol και λέξεις που μιλούν για τους αριθμούς και το πιο πρόσφατο «Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι», ένα καταπληκτικό βιβλίο, με μία ιστορία με δύο όψεις και μοναδικό design!

Ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία στο βιογραφικό της Isol είναι η ενασχόλησή της με τη μουσική. Έχει υπάρξει τραγουδίστρια σε διάφορες μπάντες στη χώρα της, έχει συνεργαστεί με τον αδερφό της δημιουργώντας το duo Isol/Zypce, ενώ το 2002 έφτιαξε το μπαρόκ σύνολο μουσικής δωματίου The Excuse. Το πιο πρόσφατο μουσικό της πρότζεκτ είναι το Novela Gráfica, ένας δίσκος που έκανε μαζί με τους μουσικούς Nicolas Cecinini και Pablo Chimenti και ο οποίος περιλαμβάνει 11 τραγούδια και 11 κόμικς, τα οποία δημιούργησαν ισόποσοι comic artists από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

« “Παραμύθια με την Ξένια – λίγο φοβιστικά” στο θέατρο Πόρτα!
Διήμερο αφιέρωμα στην ISOL στο HUB! »